VALDEMARSVIK

Bara fem EU-bad i länet

I samband med att Eu skärpte sina regler i våras om vilka badplatser som ska få klassas som så kallade Eu-bad förlorade över 20 badplatser i länet sin status som EU-bad. Grännäsbadet i Valdemarsvik är en av de fem badplatser i länet som fortfarande klassas som EU-bad, men frågan är vilken betydelse en sådan benämning egentligen har?

– Vi ville någonstans där det finns ganska stora solchanser och där vi inte varit förut. Då valde vi Valdemarsvik och bokade en stuga här i några dagar, berättar Tomas Lindroth som är på semester med sin familj vid Grännäsbadet utanför Valdemarsvik. Jag visste inte att det här var ett EU-bad och det var ingenting jag tittade efter när jag bestämde vart vi skulle åka.

Nya regler för i år
För att kunna registrera ett EU-bad ska det finnas ungefär tvåhundra badande per dag och det är en garanti för att det inte är någon hälsorisk att ta ett bad.

– Det är kommunerna som avgör om någon av deras badplatser lever upp till kraven, berättar Hans Marklund, biolog på Naturvårdsverket.

Lockar inte turister
Prover ska tas tre gånger per säsong enligt en fastställd tidtabell och provsvaren ska snabbt rapporteras ut på Internet. Men frågan är om det är någon marknadsföring att ha ett EU-bad i kommunen.

– Det är möjligt att de här lite mer trångbodda européerna på kontinenten är intresserade av det här och att det marknadsförs någonstans att Valdemarsvik har så här många bad med den kvalitén och den typen, säger Björn Trysberg som är turistchef i Valdemarsvik.

– Men om vi tar våra tyska besökare så söker ju inte de den här typen av badplatser, fortsätter han. Utan de söker ju den här lilla röda stugan i skogen i ensamhet vid en lite skogstjärn. Ur den aspekten så är ju de beredda att bada i det vatten där vi överhuvudtaget inte tar några prover.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se