Konflikt om gråstarroperationer

Det har blossat upp en konflikt mellan landstingen i Östergötland och Stockholm. Anledningen är annonser från Sankt Eriks ögonsjukhus i Stockholm om att patienter med gråstarr kan få operation hos dem och slippa östgötalandstingets långa väntelista.
Landstingets avgiftsexpert Lennart Schilling anser att det inte bara är oetiskt att ragga patienter i ett annat landsting. Annonsen är dessutom missvisande och kan ge patienter falska förhoppningar. Sankt Eriks ögonsjukhus erbjuder i sin annons östgötar med gråstarr att åka buss upp till Stockholm för att över dagen få sin gråstarr bortopererad. Operationen är enkel och tar inte mer än 15 minuter. Har man bara en valfrihetsremiss som alla som står på väntelista till operation har, är det fritt fram att åka och hemlandstinget, i detta fall Östergötland, betalar operationen. Men annonsen kommer med felaktiga uppgifter om villkoren för det fria vårdvalet och ger patienter falska förhoppningar, anser Lennart Schilling. Även om han inte tror att konkurrensen om patienterna kommer innebära dyra vårdkostnader för östgötalandstinget så tycker han åtminstone att de i förväg borde informerats om raggningskampanjen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".