Heidenstam mer känd än sin litteratur

I dag delas Övralidspriset ut i samband med Verner von Heidenstams födelsedag. Heidenstam är en av våra mest klassiska författare, men författaren själv är betydligt mer känd än hans litteratur. Samma sak gällde under hans livstid. Det visar en avhandling av Andreas Nyblom vid Linköpings universitet.

Andreas Nyblom menar att hans personlighet och kändisskap stod i vägen för hans egna texter. Det sa man i hans samtid. Det var både forskare och litteraturkritiker som bedömde hans böcker beklagade att hans böcker var så lite kända och lästa i jämförelse med hur mycket uppmärksamhet han själv fick. Andra skämtade om det här och man tecknade karikatyrer där han själv står i ett skyltfönster i stället för att hans böcker ligger där.

Att det fortfarande skrivs tjocka böcker med detaljer ur Heidenstams eget liv ser Andreas Nyblom som ett tecken på att litteraturstudier på många sätt är ett uttryck för en långlivad kändiskultur. Mediebilden av en författare spelar ofta större roll än litteraturen.

Andreas Nyblom menar att mediernas och kändiskulturens betydelse är något som ofta sållas bort av litteraturhistoriker. Dom förmedlar okritiskt en bild av en stor författare som skapar stor litteratur. Själv efterfrågar han en mer kritisk forskning om litteraturhistoria.

Kändiskulturen kring förra sekelskiftet förstärktes och förlängdes genom att kändisarna skaffade sig hem där minnet av dem skulle vårdas. På så sätt kan även Verner von Heidenstams Övralid fortsätta att berätta historien om honom själv.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se