Fängelse för mordbrand

Idag dömde Norrköpings tingsrätt en 32 årig kvinna till två år och sex månadeers fängelse för mordbrand.

Vid rättegången nekade den nu dömda kvinnan till brottet.

Lägenheten totalförstördes i branden och två personer, en kvinna och hennes barn som fanns i lägenheten fick lättare rökskador i samband med branden.

Vid förhöret berättade kvinnan att hon sedan 2005 har skyddade personuppgifter på grund av tidigare hot från sin sons pappa. Det har vid två tidigare tillfällen, i maj och i september 2007, inträffat bränder hemma i de lägenheter där hon och sonen bodde vid dessa tillfällen. Båda de bränder som inträffade förra året startade genom brevlådan.

Vid förhöret i tingsrätten uppgav kvinnan att branden kom från hallen när hon upptäckte den. Den tekniska undersökningen visar tre primära brandplatser inne i lägenheten. Tillsammans med övriga iakttagelser talar det starkt för att branden var anlagd och att detta skett inifrån lägenheten. Enligt tingsrätten är det ställt utom allt rimligt tvivel att det är kvinnan som har anlagt branden och att hon har gjort detta uppsåtligen. Därför bedöms gärningen som mordbrand.

Enligt den rättspsykiatriska bedömningen framgår att kvinnan inte har begått gärningen under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Hon bedöms heller inte lida av någon allvarlig psykisk störning. Tingsrätten skriver också i domen att det kan ”hållas för visst” att sonen inte har anlagt branden.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se