Bruksvärdeshyror gav högre hyror i Linköping

Sedan det kommunal Bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping införde bruksvärdeshyror 2001 har 75 procent av hyresgästerna fått högre hyror.
Flera bostadsbolag i landet har infört, eller är på väg att införa, mer marknadsinriktade hyror. Det kommunala bostadsbolaget Stångåstaden i Linköping införde bruksvärdehyror 2001 vilket innebär att hyrorna sätts efter bland annat vilket läge och standard lägenheten har. Det har lett till att 75 procent av Stångåstadens hyresgäster fått högre hyra, medan övriga har fått sänkt eller oförändrad hyra. Många var oroliga för ökad segregering på bostadsmarknaden, men så har det inte blivit, enligt Hans Åström på Hyresgästföreningen. Innerstadens buller och det faktum att det är svårt att hitta parkeringsplatser för de som bor där har lett till att hyrorna inte ökat så kraftigt i innerstaden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".