Finspång

Mer makt åt kommunstyrelsen i Finspång

Det politiska arbetet i Finspång fungerar dåligt och nu kan nämnderna i kommunen bli av med ansvaret för både ekonomi och beslut.

Istället ska fler beslut tas av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Det förslaget har lagts fram till kommunstyrelsen.

– Vi vill se en bättre helhet. Just nu jobbar varje nämnd i sitt ansvarsområde och ser inte helheten, säger Denny Lawrot (c)

Enligt förslaget ska ansvaret för pengarna och mycket av beslutanderätten flyttas från nämnderna till kommunstyrelsen. Nämnderna ska istället ta fram beslutsunderlag inom sina respektive områden.

– Man får en demokratisk debatt. Vi flyttar idéer och diskussion till fullmäktige och de mötena är offentliga, säger Lawrot.

Men Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror snarare att Finspångsborna kommer att förlora inflytande i politiken.

– De som sitter i till exempel en kulturnämnd brukar vara intresserade av och driva sådana frågor. Medborgarna vänder sig till dem i de frågorna. Drivkraften i de specifika frågorna och medborgarnas möjligheter att påverka blir lite mindre om nämnderna inte har ansvaret, det är det ingen tvekan om.

Hur har det fungerat i de kommuner där man testat?
– På ett antal ställen har det fungerat något så när.

Är det en varaktig lösning?
Det är jag skeptisk till. I längden krävs det en större möjlighet för politikerna att skaffa sig sakkunskaper och erfarenheter på respektive område för att det ska kunna utvecklas.

Partierna i kommunfullmäktige verkar vara överrens om att flytta makt från nämnderna till kommunstyrelsen, däremot vill socialdemokraterna göra det först nästa mandatperiod medan vänsterpartiet och den borgerliga alliansen vill införa nyordningen redan från och med årsskiftet.

I början av augusti tas  förslaget upp i kommunstyrelsen och vänsterpartiet och den borgerliga alliansen säger nu att man kommer att rösta igenom nyordningen.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista