Invandrare lotsas i vården

Många flyktingar som beviljats permanent upphållstillstånd avbryter sitt introduktionsprogram på grund av hälsoskäl. I Östra länsdelen pågår därför just nu ett pilotprojekt som ska lotsa nya svenskar in i vårdsystemet.

Rose-Marie Mossberg-Maghsoudi arbetar med projektet och möter dagligen personer som behöver hjälp.
– När man inte kan svenska kan man inte ringa till vårdcentralen och säga, hej jag heter Muhammed Ali och jag kan inte sova på natten för jag har ont i magen och är orolig. Man kan inte heller göra sig förstådd på svenska språket om vilka problem man har. Då kanske man går till akutmottagningen, och dit ska man inte alltid gå.

Rose-Marie har hittills träffat runt 300 personer som behövt hjälp för att hitta rätt väg in i vården. Det är det som är målet med projektet som heter Samverkan för en hälsosammare flyktingitroduktion, att hitta metoder som kan förebygga och minimera risken för att invandrare avbryter sitt introduktionsprogram på grund av hälsoskäl.
– Rent krasst sett tror jag samhället tjänar stora pengar, men man kommer också göra oerhörda vinster när det gäller humankapitalet, alltså människorna, som slipper lida i onödan.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista