Norrköping

Avloppen kan inte hantera kraftiga regn

I helgen regnade det återigen rejält i Norrköping, ett par källare vattenskadades och i dom centrala delarna av Norrköping stod tidvis stora vattensamlingar.  På Norrköping Vatten säger man att översvämningar är något man emellanåt får räkna med då det inte är möjligt att bygga avlopp som kan hantera de mängder vatten ett häftigt regn kan föra med sig.

Trotts att Norrköpings kommun har ett system för att med jämna intervaller inspektera och spola rent i dom 125 mil långa avloppsrören som behöver rengöras, det innebär att det kan dröja upp till tio år mellan varje inspektion. Men enligt Fredrik Botvidsson är det ingen garanti för att avloppen klarar regnet och nämner Kneippen som svämmades över för ett par veckor sedan rengjordes så sent som förra sommaren. En annan förklaring till att det allt oftare blir vattensamlingar i dom centrala delarna av stan är att allt fler ytor som beläggs med asfalt och där med försvinner de naturliga vägarna för vattnet att rinna undan, men det är inget nytt problem för Norrköping utan är något man varit medveten om i flera år.

Tobias Wallin

tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista