Många samtal till Bris under sommarlovet

Under sommaren är det fler barn än annars som ringer till jourverksamheten hos Brisoch berättar om missbruk och våld inom familjen. Medan det under vinterhalvåret ringer många barn och ungdomar om problem som har med skolan att göra, så handlar samtalen på sommaren ofta om föräldrar som missbrukar eller bråkar.

”Hej, mina föräldrar bråkar och är fulla. Ibland slåss de. Jag är alltid ledsen, och behöver hjälp, men vet inte vad jag ska göra. Jag vill berätta för någon, men vågar inte. Kan ni hjälpa mig, jag är så rädd.”
Mailet är skrivet till Bris av en 13-årig flicka, även om det är omarbetat för att inte kunna härledas till någon.

Skolans struktur försvinner
Charlott Davidsson på Bris i Umeå  berättar att åtta av tio samtal till Bris kommer från flickor.
– Skolan som struktur och trygghet försvinner, och möjligheten att prata med kurator och skolsköterska försvinner. Då vänder sig barn till Bris i större utsträckning.
Under sommaren blir konflikter och missbruksproblem inom familjen tydligare för barnen.

Mindre resurser
Socialtjänstens resurser är mindre under sommaren och en del kan sakna det som skolan kan erbjuda. På sommaren blir det också kännbart för barn i familjer som inte har det bra ekonomiskt.
– Man kanske inte kan åka någonstans och man känner att man är lite annorlunda.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista