Kraftig ökning av unga med depression

Utskrivningen av psykofarmaka till unga mellan 10 och 18 år har ökat kraftigt de senaste åren. Sedan 2005 har antalet doser ångest- och depressionshämmande mediciner som skrivs ut till ungdomar ökat från 18 000 till 40 000.

– Det vetenskapliga underlaget stöder idag, att man når bäst effekter om man använder både läkemedel och terapi vid behandling av depression, en kombination av dessa två är viktig, säger Gerd Mucchiano som är verksamhetschef på Barn och Ungdomspsykiatriska mottagningen i Linköping.

.Förändrad syn
Synen på psykofarmaka har förändrats och det beror på att de antidepressiva och ångestdämpande medicinerna har blivit bättre, 70- och 80-talets mediciner var mer farliga och hade mycket biverkningar jämfört med dom som används idag och risken att överdosera är mycket liten. Men det är också fler som söker hjälp.

– Det är vanligare med depression idag än vad det varit tidigare, säger Gerd Mucchiano. Vi kanske inte har så trygg uppväxt för barnen längre, barn ska ha en trygg uppväxt, de ska ha en tät kontakt med vuxna, de ska skyddas från våld och negativa händelser.

För många val, för tidigt
Gerd Mucchiano menar att alla de val som unga idag måste göra tidigt i sina liv, till exempel vilket gymnasieprogram man ska gå.

– Det kan va så att när vi har effektiva och bra behandlingsmetoder som har utvecklats idag, så är det fler deprimerade som söker sig hit till BUP, säger Gerd Mucchiano.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista