MANTORP

Snabba bilar i Östergötland

Idag drar nämligen en av Europas största dragracingtävlingar i gång på Mantorp-park utanför Linköping.

340 förare från 12 länder finns på plats och en av de allra snabbaste är Jimmy Ålund från Norrköping som trots fyra raka EM -titlar är sugen på en till.

– Jag är absolut inte trött på det här och nu har vi blivit europamästare fyra år i rad, så det verkar som om den här klassen passar oss rätt så bra, säger Jimmy Ålund.

Dyr sport
Men det är inte helt lätt att köra dragracing. Det är många, långa och framförallt dyra resor runt om i Europa även bilarna kostar en del då dom utsetts för enorma påfrestningar och går sönder. 41: årige Jimmy Ålund började köra dragracing när han var 18 år och han har sedan dess samlat på sig både bildelar och erfarenheter.

– Jag skulle tro att det är fyra eller fem bilar som kan slåss om att ta EM guld

Veteran inom branchen
Veidec festival arrangeras i år för 35 gången. Tävlingsledare Kjell Pettersson har varit med på 20 av dom gångerna och enligt honom får man tacka dom svenska förarna för att festivalen har blivit så stor som den är idag

– Vi har mycket svenska förare i serien och dragracing är en stor sport i Sverige. Förmodligen är vi det europeiska land som har flest dragracingförare.

David Carlsson
david.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista