Medicin ett komplement vid ångestbehandling

Allt fler ungdomar lider av depression och framför allt ökar antalet ungdomar som äter depressionshämmande och ångestdämpande mediciner.
- Den vanligaste patienten som söker oss med depressioner är tonårsflickor, säger Björn Lundin, överläkare på barn- och ungdomspsykiatriska avdelningen i Linköping. Han ar arbetat i trettio år.

– Ett skäl till det kan vara att man tappar energi och att man blir enormt trött, säger han. Saker och ting är inte roliga längre och man tappar initiativkraft och koncentrationsförmåga. Man får inte ut någonting utav det man gör.

Medicin ett komplement
Björn Lundin möter många olika typer av patienter. En del har haft en långvarig depression och andra har redan fått psykoterapeutisk behandling utan resultat. Medicin kan vara ett bra komplement till behandlingen. Det är något han betonar.

– När man arbetar med ungdomar ska man inte bara medicinera, utan man ska ha mediciner som ett komplement till arbetet med dem själva som individer, deras familjer och deras livssituation. Vi tittar på biologi, psykologi och sociala sammanhang. För allt det här spelar roll, säger han.

Ser inga risker
Några risker med medicineringen ser inte Björn Lundin egentligen inte, men han framhåller att det är viktigt att följa upp hur patienten reagerar och att informera om den medicin som finns och vad behandlingen går ut på.

– Olika typer av frågor dyker upp och det är viktigt att man ska få svar på dem, så att man inte går och oroar sig för de mediciner man har. Sedan är det också viktigt att man förstår att medicinen inte är allt, så att man inte hänger upp sitt liv på att man äter medicin och att det är det som gör att man fungerar och klarar sig. Man måste hjälpa ungdomarna att se medicinen som en del i en helhet i deras eget arbete för att bli bra och komma tillbaka i livet. Det är en väldigt viktig del, säger Björn Lundin.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Läs mer:
text=2211065#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista