NORRKÖPING

Sågverk kan störa äggproduktion

Holmens sågverksbygge på Malmölandet utanför Norrköping kan komma att störa äggproduktionen vid en närliggande gård. Därför överklagar nu Björkbackens ägg AB, Miljöprövningsdelegationens beslut att godkänna sågverket.

Bara några hundra meter ifrån den plats där Holmen planerar att bygga sitt sågverk ligger Björkbackens ägg där 47 000 höns bor och värper sina ägg. Ägaren av gården är nu orolig för att hönsen kommer att störas av arbetet när sågverket byggs och att det kommer att påverka äggproduktionen negativt.

Reagerar på starka ljud
ljödomstolen skriver ägaren att höns reagerar vid starka plötsliga ljud och det är vanligt att de då rusar in i samma hörn i stallet och kväver varandra. Lantbrukaren vill därför att djurvårdande myndigheter hos kommun och länsstyrelse ger sin syn på hur hönsen kan påverkas av bygget.

I den miljökonsekvensbeskrivning som Holmen gjort för att visa hur miljön kommer påverkas av sågverket finns inte Björkbackens ägg med, något som också de överklagande ifrågasätter.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista