Svårt att bli av med toalettavfall på sjön

Möjligheten att tömma toalettavfall i småbåtshamnarna är dålig i länet, det visar en kartläggning som kommunerna och länsstyrelsen i Östergötland har gjort.

Många tömmer istället toalettavfallet rakt ut i havet, något som bidrar till övergödningen som i sin tur leder till överdrivna algblomningar, det säger Viktor Forsell, på länsstyrelsen.

I ett samarbete mellan Östergötlands kommuner och länsstyrelsen kontrollerades vilka fritidsbåtshamnar i länet som hade tömningsmöjligheter för toalettavfall.

Det visade sig att av 27 hemmahamnar längs Östersjön i Östergötland fanns det endast 4 sugpumpar för tömning av toalettavfall.

- Det är för lite och bör bli bättre. Det skall åtminstone finnas i de större hamnarna, säger Viktor Forsell på länsstyrelsen.

Men det är heller inte så lätt för båtägare att tömma sin toalettank på andra sätt än rakt ut i havet, eftersom det är få småbåtshamnar som har pumpar för att tömma tanken. Dessutom är det så att många äldre båtar inte har rätt utrustning för att tömma sina tankar på de ställen där det finns möjlighet.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista