NTF kräver körkort för fyrhjulingar

I takt med att försäljningen av fyrhjuliga motorcyklar har ökat så har också antalet allvarliga olyckor blivit fler, hitentills i år har fyra personer i Sverige dött i olyckor med fyrhjulingar. Nu kräver Nationalföreningen för trafiksäkerhets främjande i, NTF, att Vägverket inför körkort för de fyrhjuliga motorcyklarna.

Försäljningen av fyrhjulingar har under de senaste åren formligen exploderat och i takt med ökande försäljningssiffror har också antalet olyckor med fyrhjulingar ökat. Ifjol inträffade en dödsolycka med fyrhjuling i Östergötland och hitintills har det i år inträffat fyra dödsolyckor i Sverige. 

Både NTF och Motormännens riksförbund har riktat skarp kritik mot Vägverket för att de inte gör tillräckligt mycket för att stävja dödsolyckorna.

Cege Sjöström på NTF i Östergötland tycker det är dags att införa körkort för fyrhjulingarna. 

- Man måste ta tag i problemet på ett tydligare sätt och ett effektivt sätt är att införa speciella körkort för fyrhjulingarna som idag får köra med vanligt B-körkort. 

Andreas Åkerblad är biträdande enhetschef på vägverkets samhällsutvecklingsavdelning och kan till viss del förstå kritiken. 

- Trafikslaget ökar väldigt snabbt vilket i sin tur gör att olyckorna ökar. Men det är inte bara vägverkets ansvar att komma tillrätta med problemet, vi jobbar även med andra sektorer i samhället.

David Carlsson
david.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista