NORRKÖPING

Osäkert om biodieselfabrik på Händelö

Planerna på Sveriges största fabrik för biodisel på Händelö utanför Norrköping drar ut ytterliggare på tiden och det blir mer och mer osäkert om satsningen i miljardklassen kommer att bli verklighet. Skyhöga rapspriser och svårigheten att få fram alternativa grödor för biodrivmedel är den största orsaken till att företaget Sweden bioenergy skjuter fram byggstarten.

– Ja, markarbeten bör ju komma igång första kvartalet  2008, det vill säga efter nyår, sa  företagets projektledare Shany Poijes i oktober förra året.

Men de rekordhöga priserna på raps har gjort det mycket svårt att få någon lönsamhet i att producera biobränslen från just raps. Företaget har nu istället helt riktat in sig på att använda en oätbar, tropisk frukt som heter Jatrofa. Frukten skall enligt Lennart Roslund, ordförande i företagets styrelse, odlas i Indonesien och i Västafrika, och fraktas hit per båt, men än så länge finns det inte några stora odlingar av Jatrofa som man kan köpa frukter och frön ifrån, även om det planeras för det på flera platser runt om i världen.

Ordförande vill inte bli intervjuad
Roslund hävdar trots det att bygget nog skall komma igång till årsskiftet och efter en byggtid på 18 månader stå klart och producera 350 000 ton biodiesel per år.  Han vill inte ställa upp på en intervju med SR Östergötland utan hänvisar till en person som jobbar på plats i Norrköping för företaget. Han i sin tur säger att han inte längre har någonting med företaget att göra då han avslutade sina sysslor där den sista maj i år.

Flera frågetecken kring projektet dyker upp när vi tittar närmare på det hela. Bland annat så har konsultföretaget WSP stämt Swedish bioenergy och kräver över fem miljoner kronor för att de inte betalat för den projektering som WSP har utfört. Lennart Roslund säger dock att det inte är en avgörande fråga för projektets framtid och att planerna på fabriken fortsätter som vanligt.

Pelle Zettersten
peller.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista