Soppteatern försvinner från Östgötateatern

Östgötateatern lägger nu ned sina soppteaterföreställningar i höst efter 16 års verksamhet. Teatern saknar nio miljoner kronor till nästa år. Cirka femton anställda kommer att försvinna från teatern. Nedläggningen sparar en miljon kronor.

Det är den första nedläggningen, som teatern gör och som också påverkar utbudet och publiken. Nedläggningen görs trots att föreställningarna nästan alltid varit slutsålda. Men Östgötateaterns chef Johan Celander tillbakavisar att soppteatern skulle ha varit en kassako utan påpekar att ingen betalar vad det egentligen kostar.
- Ingen teater är någon kassako. All teater kostar. Det är ingen som någonsin betalar vad det kostar.
Han menar också att man inte ska ta nedläggningen av just soppteatern så allvarligt då den bara har runt 2000 besökare per år och utav dom är ungefär 500 unika besökare.

Hur mycket sparar ni på att inte spela?
- Mellan tummen och pekfingret skulle det nog kunna vara sant att vi sparar en halv miljon, men det skulle också vara sant att vi sparar en miljon.

Just nu finns det ett varsel på 14,5 tjänster. Var tror du att det slutar?
- Jag tror att det slutar där, men sen har jag stora förhoppningar om att vi, innan dessa varsel träder i kraft kommer att ha lyckats övertyga våra politiker om mer pengar, så att man kan behålla den här otroligt rika och kreativa teatern.

Johan Celander är mycket bekymrad om statens anslag fortsätter att minska och, som han beskriver det, stryper scenkosten långsamt. Han tror att östgötarna påtagligt kan komma att påverkas av teatern måste spara mer.
- Jag tror att man får ett tystare, ett räddare, ett våldsammare, ett mindre tolerant samhälle, ett tråkigare samhälle. Det blir tråkigare för östgötarna, säger Johan Celander.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista