Longboard - den nya sommartrenden

Longboard är en av sommarens absolut hetaste sporttrender. Det handlar om en stor skatebord, som är runt 120 centimeter lång och kan kommer upp i hastigheter mellan 60 och 80 kilometer i timmen. Tobias Wallin har tagit reda på mer.

Sporten föddes någon gång på 70-talet på den amerikanska östkusten, när surfarna inte hade möjlighet att vara ute på havet. Man satte helt enkelt hjul på sina surfingbrädor och kunde fortsätta åka på land. Drygt 30 år senare har longboarden hittat till Sverige och i år är det trendigare än någonsin. Alla de handlare vi varit i kontakt med runt om i landet vittnar om longboardfeber i Sverige.

Ett ställe där det verkligen är trendigt just nu är Mjölby, där man på kvällarna kan se mängder med äldre ungdomar mellan 20 och 30 år komma surfande i branterna, Niklas Tegnäs är en av dom.

Adrenalinkick
- Man behöver inte bara glida på brädan, ta det lugnt och njuta av omgivningen och känslan av att glida framåt, säger Niklas Tegnäs.
- Om man pressar hastigheten och tar lite mer riskabla backar med större chanser att man ramlar och slår sig, så blir det en arenalinkick. Då är det en skön känsla, när man är helt inne i det, man känner sig helt stabil och man har kontroll på läget, trots hastigheten.

Euforisk känsla
- Man måste göra många småsvängar, för att hamna rätt, så att man kan ta svängarna som man behöver ta dem. Sedan när man är klar med åket och stannar, så släpper allt adrenalin och man känner sig helt euforisk, säger Niklas Tegnäs.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista