NORRKÖPING

Brandskydd på Braviken ses över

I våras drabbades Bravikens pappersbruk utanför Norrköping av en rad kraftiga bränder. Kostnaderna blev stora, och nu ser man över sitt brandskydd för att undvika liknande händelser i framtiden.

Enligt Rickard Wallin, som är platschef på pappersbruket, håller man nu på att bilda arbetsgrupper som ska se över vilken typ av utrustning som saknades.
– Vi kommer också se över hur vi ska organisera vårt interna brandkår. Den är normalt organiserad och tränad för att klara begränsade bränder inne i fabriken. Nu fick vi en brand som pågick i flera dygn och i hela anläggningen. Lärdomarna därifrån visar att vi måste organisera oss ett lite annat sätt.

Stora värden upp i rök
Det var i mitten av maj som en kraftig brand bröt ut i flera flishögar på Bravikens pappersbruk. En brand som pågick under flera dagar och som har kostat pappersbruket mycket pengar. Rickard Wallin vill inte kommentera exakt vad branden kostat men säger att det rör sig om stora summor.
– Produktionen löper som den ska, det har den gjort sedan 14 dagar efter att det brann.

Utrustning måste ersättas
Enligt Rickard Wallin är det försörjningen av av flis till massaproduktionen och bränsle till en ångkraft-anläggning fortfarande provisorisk.
– Det kommer att dröja till årsskiftet innan allt är ersatt och utbytt.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista