Anställningsstopp ska få Finspångs ekonomi på rätt köl

Finspångs ekonomi är sämre än beräknat och nu vill den nya majoriteten, den borgerliga alliansen och vänsterpartiet bland annat införa anställningsstopp för att hindra att underskottet som just nu pekar på mins 16 miljoner kronor inte ska öka.

– Det är klart att det inte är kul att ha röda siffror. Nu markerar vi från alliansen och vänsterpartiet att det är allvar, säger centerpartisten Denny Lawrot som gruppledare för för den borgerliga alliansen i kommunfullmäktige.

På måndag har kommunstyrelsen i Finspång sammanträde och då tar vänsterpartiet tillsammans med de borgerliga partierna formellt över makten.

Svårt beräkna skuld
En ny budget ska tas, en ny kommunstyrelse utses och den ny kommunal organisation ska klubbas. Dessutom alltså en rad åtgärder för att hindra en ekonomi i fall, men hur mycket pengar som sparas vet inte Denny Lawrot.
– Det är svårt att sätta ett belopp, det här ska mer ses som en markering, att vi nu måste se över våra kostnader.

Det är inget som vänder förlust till vinst?
Nej, inte i det korta perspektivet. Man får nog konstatera att 2008 är ett förlorat år.
Ett område som där den nya majoriteten tänker spara är den kommunala adminstrationen som Lawrot menar växt sig för stor under åren.
– Jag hoppas att man ska märka att det blir effektivare, för det är det vi vill åstadkomma, en effektivare användning av resurserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista