Mjölby

Sociolog: Kameraövervakning har inga effekter på brottslighet

Vi har flera gånger den senaste tiden rapporterat om kameraövervakningen vid resecentrum i Mjölby. Polisen i Mjölby har inte vid något tillfälle haft användning av kamerorna för att utreda brott som begåtts på eller kring resecentrum. Sociologen Jessica Finnberg har studerat övervakning men har inte kunnat se att övervakningskameror haft någon effekt på brottslighet

När länsstyrelsen för ett år sedan beviljade Mjölby kommun att installera övervakningskameror i tunneln vid resecentrum, var det med motiveringen från kommunen att förstärka människors säkerhet på en plats som upplevs som otrygg, en åtgärd som kostat kommunen nära 100 000, bara i installationskostand.

- Vad jag har sett finns det inga studier som visar på att kameraövervakning faktiskt minskar benägenheten till brott, Finnberg.

Vinnare och förlorare

Nu ett år senare ser verkligheten mörkare ut än tidigare, antalet anmälda skadegörelse och våldsbrott har enligt polisen dubblerats i Mjölby kommun.

Trotts att statistiken talar emot kameraövervakningens effektivitet ökar trotts allt antalet kameror på offentliga platser.

- Jag tror att det finns två stycken sidor av det hela, jag tror att det finnas människor som tjänar pengar på exempelvis övervakningsteknik, och som säkert är jättepositiva till att utveckla tekniken. Förloraren är ju såklart den vanliga människan ifall det går för långt.

Hon tror själv inte att kameraövervakning är ett bra sätt att förebygga brott utan att man måste använda andra sätt för att skapa ett tryggare samhälle.

Tobias Wallin

tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista