Motala

Riskerna vid brand ökar i Motala

Riskerna vid en brand i Motala stadskärna och i Vadstena har ökat på grund av pyromanen i Lönsås. Brandkårens insatstider har förlängts och räddningstjänsten är nu hårt ansträngd. Fram till igår hade sjutton anlagda bränder inträffat i Lönsås på knappa två månader.

Det är en och en halv mil till orten från Motala och Vadstenakåren får nu alltså rycka ut till Motala när Motalas brandmän är i Lönsås.

- Det alltid större risker eftersom vi blir fast borta i Lönsås, Vadstenastyrkan måste täcka upp både Vadstena och Motala tätort, vilket gör att  insatstiderna blir längre. Vi har tio minuter i stadskärnan, men har alltså idag en förlängning till femton eller tjugo minuter,  Ingmar Unosson, räddningschef.

Enligt räddningstjänstens handlingsprogram så är längsta tillåtna tid innan första styrkan är på plats tjugo minuter i Motala stadskärna. Den gränsen tangeras alltså.

Ingmar Unosson säger att brandmänen som åkt flera gånger till Lönsås har gjort iaktagelser som gör att han tror att det bara är en enda gäringsman.

Raina Medelius

raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista