Linköping

Svalt intresse för vårdnadsbidraget

Idag införs vårdnadsbidraget i Linköping. Hittills har bara sökt bidraget trots att kommunen räknar med att minst ett par hundra barn ska beröraras av bidraget på olika sätt.

Hanna och Tobias Dahlström har sökt vårdnadsbidrag i ett år från och med idag för dottern Mira som är 1,5 år.

– Jag ser det som en möjlighet att vara hemma längre med henne så att man får se när hon börjar gå och hennes utveckling. Vi har fyra barn redan och då kan man hjälpa dem med läxor så att man inte bara jobbar hela tiden.

”Det ska alltid diskuteras”
Men än har familjen fått beslutet från kommunen. Kommunalrådet Paul Lindvall (m) säger att problemen med den sena handläggningen ska vara åtgärdade inom någon månad.

Det är Hanna som ska stanna hemma med dottern Mira och inte pappa Tobias men Hanna håller inte med dem som tycker att vårdnadsbidragsreformen är en kvinnofälla.

– Det ska ju alltid vara något som diskuteras men jag tycker inte att det är någon kvinnofälla. Vissa väljer att vara hemma medan vissa väljer att arbeta men jag tycker att det är en kanonbra möjlighet att kunna vara hemma längre istället för att vara hemma utan någon inkomst.

Inte oroad för svalt intresse
Att bara 24 ansökningar kommit in hittills oroar inte Paul Lindvall.

– Det är inte så förvånande. Man ska inte förvänta sig att det händer så mycket under sommarmånaderna och vi har inte gått ut med så tydlig information än. Jag tror att fler kommer att ta möjligheten under hösten och då får vi se hur många det blir.

Marie Hansson
marie.g.hansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista