LRF kritiska till krav från världsnaturfonden

Att ta bort EU stödet till lantbrukare som släpper ut mycket näringsämnen tycker Lantbrukarnas riksförbund i Östergötland är en befängd idé. Peter Borring som är vice ordförande anser bland annat att det är omöjligt att veta vilka jordbruk som läcker mest.

- Vi kan ju inte förringa det faktum att lantbruket står för en del av växtnäringsläckaget, och det är ju frågor vi jobbar stenhårt med i lantbruket hela tiden och har gjort under ett antal år. Men det finns ju oerhört många bitar kvar som vi har kvar på samhällsnivå, Peter Borring.

Dels menar LRF att det är mycket svårt att veta vilka marker det läcker mest ifrån, något som också kan skilja sig beroende på vädret. Peter Borring som är vice ordförande menar också att lantbruket redan idag måste leva upp till en rad krav för att få de EU stöd som finns.

Dessutom tycker han att det är fel att jordbruket som historiskt sätt har subventionerats av staten för att öka produktionen, utan någon tanke på utsläppen av kväve och fosfor, nu skall få ta konsekvenserna och betala den största delen själv för att få bukt med problemet.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista