NORRKÖPING

Ny ångbåt på Motala ström

Efter sju år och tusentals timmars jobb så är det möjligt att ta en tur med Ångbåten Moa i Motala ström, eldsjälen och maskinisten Benny Davidsson är ordförande i Norrköpings ångbåtsförening berättar att föreningen letade i drygt ett halvt år efter ett lämpligt skrov innan de hittade Moa.  

– Efter mycket möda, svett och tårar har vi lyckats få ihop det här, jag kan inte säga exakt hur många timmar, men det är nog 8000 timmar säkerligen, och då har vi varit 7-8 man hela tiden, Benny Davidsson.

Benny Davidsson är båtens maskinist och en av eldsjälarna till projektet som drog igång för sju år sen och idag har föreningen ett 20-tal medlemmar.

Ångbåten ska eldas med björkved och en kubikmeter räcker till en resa på ungefär tre timmar och det tar ungefär tre kvart att få igång maskineriet och har en toppfart på 6-7 knop.

Båten är drygt tio meter lång och två meter bred, det är en öppen båt med ett sottak som skyddar mot nedfallande sot från skorstenen. Det finns träarbeten i furu och bänkar med plats för cirka 12 personer och pannan, blänkande i koppar och mässing.

Katarina wahlström

katarina.wahlstrom@sr.se

@

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista