Kronärtsblåvingen ökar i antal

Kronärtsblåvingen (Plebejus argyrognomon) är en av Sveriges mest hotade arter och klassas av som ”akut hotad”. Den mycket ovanliga  fjärilsarten, Kronärtsblåvingen,som bara finns på ett fåtal platser i världen, bland annat i Östergötland minskade i antal förra året, men årets inventering visar att den nu ökar i antal igen.

Vi var med under inventeringen när Tommy Karlsson på länsstyrelsen fångade fjärilen med en håv.

Den ovanliga underarten av kronärtsblåvinge (Plebejus argyrognomon norvegica) finns, så vitt man vet, bara på tre platser i världen, här vid sjön Vindommen i Valdemarsvik, i trakterna kring Västervik och en plats i Norge.

Sen 2005 har länsstyrelsen i Östergötland fångat in och märkt fjärilen för att få en uppfattning om hur många det finns. I år har man märkt 45 stycken i Östergötland och ett sextiotal på smålandssidan. Förra året hittade man något färre fjärilar men det torra och varma vädret har gjort att de ökat något i antal i år.

Lantbrukaren som sköter marken i vid sjön Vindommen är väl medveten om de värdefulla fjärilarna han har på sina marker och gör olika åtgärder för att skydda dem, trots det är det ett sårbart liv som fjärilen lever eftersom förändringar i miljön lätt kan göra att det lilla beståndet slås ut. Tommy Karlsson är därför förvånad över att fjärilen inte har spridit sig mer utanför området.

Pelle Zettersten

pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista