Nya regler för trängselavgiften

För den som ska besöka Stockholm gäller nya regler för trängselavgiften. Istället för som tidigare att betala varje gång efter att ha passerat en vägtull, blir det nu betalning med inbetalningskort en gång i månaden som automatiskt skickas ut till bilägaren från Vägverket.

Men det gäller att betala när inbetalningskortet kommer för samtidigt höjer man förseningsavgiften från 70 till 500 kronor.

För de åtta av tio bilister som hittills har betalat genom autogiro kommer det inte att bli så stora förändringar. Men de gamla avtalen med bankerna gäller inte längre och att teckna nya avtal genom Vägverket kommer att ta några månader.

Att ställa om till det nya systemet kommer att kosta runt 20 miljoner kronor. Men totalt kommer ändå Vägverket att göra en vinst eftersom transaktionerna blir färre. Pengar som kommer att gå till infrastrukturen i Stockholm, säger Birger Höök på Vägverket till Sveriges Radio Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista