FINSPÅNG

Förskolan i Hävla får vara kvar

Det blir ingen nedläggning av förskolan i Hävla. Det beskedet ger den nya politiska majoriteten i Finspångs kommun, alltså vänsterpartiet och den borgerliga alliansen. Expanderande näringsliv gör att politikerna vill ha förskolan kvar.

I dag lägger de fram sitt gemensamma förslag till ny budget. Men några konkreta besked om hur budgetpolitiken kommer utformas vill man inte ge. Däremot kommer alltså förskolan Hästskolyckan i Hävla få vara kvar.

Denny Lawrot, som är är gruppledare för den borgerliga alliansen i Finspång, vill behålla förskolan.
– Det är för tidigt att lägga ner den förskolan, vi måste se till helheten. Det är en expansiv industri där, man bygger ut och anställer. Att i det försämra den kommunala servicen känns inte angeläget.

Nytt styre
I dag påbörjas alltså det politiska maktskiftet i Finspång, i och med att det gemensamma förslaget till kommunbudget presenteras i kommunstyrelsen. Sen tidigare har man sagt att de politiska nämnderna blir av med beslutanderätten, som flyttas till kommunstyrelsen.
Vi har också berättat om problemen i kommunens ekonomi, som troligen resulterar i ett anställningsstopp i verksamheten. Men hur penga-problemet kommer att tacklas i budgeten vill majoritetspartierna inte gå in på. 

Samarbete över gränsen
Däremot säger vänsterpartiets gruppledare Elisabet Rehn att partierna har närmat sig varandra över blockgränsen i vissa frågor.
– I vänsterpartiet i Finspång har vi till exempel diskuterat kommunala fiskolor, som vi tycker är ett spännande sätt att hantera pedagogisk frihet och styrningsfrihet. Vi har också diskuterat personalkooperativ.

Viktigt att informera
Men att vänsterpartiet riskerar att bli överkörda av alliansen, som har nästan fyra gånger så stort röststöd, tror inte Elisabet Rehn.
– Vi ser styrkan i våra gemensamma mandat. Det går inte lägga vikten vid att ni är så stora och vi är så små. Jag har stor respekt för att många kan tycka att det här är jättekonstigt, det ligger ett otroligt stort ansvar på oss att informera om vad vi gör.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista