NORRKÖPING

Idrottsparken dyr för kommunen om IFK flyttas ner

Ombyggnationen av idrottsparken i Norrköping kan bli en dyr affär för kommunen. Om IFK Norrköping blir nerflyttade till superettan kommer kommunen nämligen få betala miljontalskronor mer för driftskostnaderna av idrottsparken.

Risken för ökande kostnader är dock inget som oroar det socialdemokratiska kommunalrådet Eva Andersson.
– Det är alltid svåra prioriteringar i kommunens ekonomi. Statsbidragen och skatteintäkterna ökar inte i den omfattning som vi hade beräknat. Samtidigt jobbar vi med våra verksamheter, och vi har en ekonomi där vi har kontroll.

15 miljoner kronor
Faktum kvarstår dock, skulle IFK Norrköping åka ner i Superettan måste Norrköpingskommun betala 7 miljoner mer per år än om IFK spelar i Allsvenskan. Anledning är den driftkostnad på 30 miljoner kronor som ett nybyggt Idrottsparken för med sig. Den överenskommelse som IFK Norrköping och Norrköpingskommun har går ut på att kommunen betalar 15 av dom 30 miljonerna vid allsvenskt spel och IFK resten.

Borgerliga ville vänta
Skulle däremot IFK åka ner till Superettan behöver IFK bara betala 8 och kommunen resterande 22 miljoner kronor. Enligt Karin Jonsson centerpartistisk oppositionsråd ville man från den borgliga sidan se om IFK Norrköping skulle kunna hålla sig kvar i allsvenskan innan man började diskutera en eventuell ombyggnation av Idrottsparken.
– Vi tyckte att det var realistiskt att IFK först får visa vad man duger till och kan klara av, innan man bygger om idrottsparken i den omfattning man nu har gjort.

David Carlsson
david.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista