Mjölby

Skottlossning vid dramatisk polisinsats

Tre män greps under dramatiska former i ett bostadsområde i Mjölby tidigt i morse. Det var vid femtiden på morgonen som flera boende vaknade efter att ha hört skottlossning utanför.

De tre männen är mellan 30 och 40 år och var sedan tidigare anhållna i sin frånvaro misstänkta för förberedelse till grovt rån.

Hjälp av nationella insatsstyrkan
Enligt Kerstin Mälman, presstalesman vid polisen i Östergötland var det under gårdagen som man fick information om att männen skulle befinna sig i Östergötland. Då inleddes en insats med hjälp av rikskriminalpolisen och den internationella insatsstyrkan. 

– Vi drog i gång det här under senkvällen och natten efter att vi fått misstankar om att de befann sig i länet. Under själva gripandet fick vi hjälp av den nationella insatsstyrkan.

Polisen sköt
Kerstin Mälman bekräftar också att skottlossning förekommit och att det var polisen som sköt mot en bil i samband med att två av de nu gripna försökte fly. Hon säger också att ingen skadades vid skottlossningen, men vill inte gå in på några detaljer: 

– Jag kan inte svara på hur många skott som avlossats. Det utreds som ett särskilt ärende vid sidan om den andra utredningen.

Vaknade av att det small
Insatsen genomfördes vid femtiden i morse och flera boende i Mjölby blev vittnen till dramatiken: 

– Jag vaknade av att det small och att det var skottlossning med två snabba skott. Polisen skrek ”ligg ner” och då stack en silverfärgad Volvo med tonade rutor iväg och jagades av en polisjeep ner mot Lundbybadet, sedan blev det tyst. Jag såg en polis från insatsstyrkan stå över en person som låg på marken, berättar ett vittne för TT.

Förhör under förmiddagen
En annan granne berättar att hon blev väckt att hunden började skälla.

– De skrek här ute och sköt, det var en rejäl skottlossning, det är obehagligt. Sedan ringde min dotter och sade att deras bil stod inträngd i busken, den har de repat hela sidan på och tryckt in hela bilen, det ska ha handlat om förberedelse till rån och de har spärrat av hela parkeringen.

Nu under förmiddagen förhörs de tre männen och åklagare ska sedan fatta beslut om ifall anhållandet ska kvarstå.

Louise Martinsson
louise.martinsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista