Norrköping

Personalbrist inom sjöfarten

För att locka arbetskraft till sjöfartsbranchen turnérar olika aktörer inom sjöfarten runt till svenska hamnar med isbrytaren Ymer,  just nu är man i Norrköping. De senaste åren har intresset för att jobba inom sjöfart minskat vilket gör att det finns en stor efterfrågan på personal.

- Vi har många lediga tjänster, men det är svårt att hitta folk med rätt bakgrund för de tjänster som skall tillsättas, det säger Gunvor Edlund på Sjöfartsverket.

Trots att det saknas folk både på land och till sjöss inom branschen så är det få ungdomar som söker sig till något yrke inom sjöfarten.

Maria Landqvist på rederiet Österström i Norrköping säger att bristen på folk märks extra tydligt nu när många äldre sjömän går i pension. Företaget söker nu med ljus och lykta efter personal som har varit på sjön men som nu vill jobba iland.

- Det kan vara befäl, styrmän och motormän, egentligen alla som har varit på sjön och som har den kompetensen.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista