Linköping/Norrköping

Studenter jagar lägenheter för kort tid

Snart börjar den nya terminen på universitetet och många studenter som ännu inte hittat sin drömbostad är på jakt efter ett boende under en kortare tid.

Men det finns få som vill hyra ut lägenheter eller rum under några enstaka veckor.

– Det blir en liten slussverksamhet. Det är därför vi söker efter framför allt privatpersoner som vill hyra ut sin lägenhet, kanske i andra hand. Eller hyra ut ett rum under en viss period för att hjälpa studenterna, säger Styrbjörn Enkel på Studenternas bostadspool.

Den 12 augsti ringer klockan in för en ny termin på Linköpings Universitet. Då börjar teknologerna och veckan därefter filosoferna. Där emellan är det ett flertal andra kurser som drar igång och då ska flera tusen nya studenter ha någonstans att bo.

Bostadssituationen för studenter är relativt god både i Linköping och Norrköping men alla kan inte få sitt drömboende direkt. Därför är det många som vill ha en lägenhet med korttidskontrakt men just det är det brist på.

– Ja, det är brist. De vanliga hyresvärdarna vill helst ha hyresgäster som bor länge och då är det minst tre månaders uppsägningstid. Vi försöker hitta dem som vill hyra ut kortare tid, allt från ett par veckor till några månader. Det är där den stora bristen finns, säger Styrbjörn Enkel.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista