Splittrad arbetarrörelse i länet den första maj

I de båda socialdemokratiskt styrda kommunerna Norrköping och Finspång kommer kommunalarbetarförbundet inte gå i något demostrationståg.
I Norrköping är man besviken över kommunledningens agerande under konflikten och irriterad över andra LO-förbunds uttalanden om lönekraven. - Vi känner att vi inte har det stöd som vi borde få, säger Ingeli Larsson, ordförande för Kommunals sektion 6 i Norrköping. Vi känner oss svikna. Lagom till det traditionella första maj firandet väljer alltså flera sektioner inom Kommunal i Östergötland att öppet visa sitt missnöje mot arbetarrörelsens agerande under den pågående konflikten. I Motala, där medlemmarna går i strejk på måndag, kommer Kommunal att gå längst bak i demonstrationståget under egna paroller. I Finspång kommer fackförbundet inte demonstrera alls. I Norrköping väljer Kommunal också att inte sluta upp i de socialdemokratiska leden. Istället tänker förbundet organisera demonstrationer när, eller om, de går ut i strejk den 12 maj. Förutom irritationen över politikernas tystnad så är Kommunal också upprörda över uttalanden som andra LO-förbund gjort under konflikten. - Det finns ju förbund som uttalat sig centralt att vi spräcker samordningen, säger Larsson besviket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".