Kritik mot framställan av biogas

Grödor av olika slag blir allt vanligare som råvara för att tillverka biogas. Företaget Swedish biogas i Linköping planerar nu för flera anläggningar runt om i Sverige där grödor skall användas för att producera gas. Skiftet i biogasbranschen får kritik från forskaren Torbjörn Rydberg, vid Sveriges lantbruksuniversitet, som menar att det går åt för mycket naturresurser att framställa fordonsbränslen från växtmaterial.

Erik Florell är medveten om att den nya råvororna för gastillverkning kan ge reaktioner men menar att vallodling också är ett sätt att förbättra markstrukturen i jordarna, och eftersom det blivit allt ovanligare att odla just vall kan detta vara till fördel för jordbruket.

Torbjörn Rydberg säger att han också tror att en ökad vallodling kan vara bra för jordbruket, men är ändå skeptisk till att utvinna energi för tillexempel fordonsdrift ifrån grödor.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista