Biogasfabrik i Norrköping.

Biogasens miljövänlighet ska utredas

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, skall studera hur bra biogasen är ur ett naturresursperspektiv. Analyserna skall i slutändan visa hur miljövänlig gasen är.

Forskaren Torbjörn Rydberg vid Sveriges lantbruksuniversitet skall tillsammmans med italienska forskare analysera saken. Östergötland tillhör de län där det framställs mest biogas i landet.

Tidigare energianalyser av biogas tar inte med hur mycket naturresurser som totalt sätt går åt vid produktionen av gas. Torbjörn Rydberg vill i sin emergianalys, som till skillnad från de klassiska energianalyserna, inte bara räknar in hur mycket bränsle och tillexempel elenergi som går åt vid produktion av vara, utan också hur mycket naturresurser i form av mark, sol och vatten, men även hur mycket energi som de människor som arbetar med själva produktionen gör av med.

Då restmaterial som avloppslam, gödsel och slaktavfall till stor del är utnyttjat i Sverige planerar flera biogasproducenter att börja använda växtmaterial som enbart odlas för biogasproduktion, det är en av anledningarna att Torbjörn Rydberg tycker det är extra intressant att sätta biogasen under lupp eftersom tidigare analyser, enligt honom, varit förenklade.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista