Handläggning av asylsökande irakier stoppad

Migrationsverket har sedan två månader tillbaka stoppat handläggningen av asylsökande irakiers ärenden. Nu vill Irakiska föreningen i Linköping att verket ändrar sitt beslut.
Kifah Abdul Amir är ordförande i föreningen och anser att människor inte ska få vänta i rädsla och ovisshet. -Deras situation är kritisk. De vet inte vad som kommer hända, säger han. Under torsdagen överlämnade Kifah Abdul Amir en skrivelse till bistånd- och migrationsministern Jan O Karlsson under dennes besök i Linköping. I skrivelsen den står det bland annat att föreningen vill att Migrationsverket påskyndar och ger svar till de irakier som sökt asyl i Sverige och väntar på svar. Det var i mitten av mars som Migrationsverket i Norrköping beslutade att inte fatta några beslut i de fall där den asylsökande kommer från Irak. Verket ville avvakta utgången av kriget. Nu flera veckor efter kriget har Migrationsverket inte ändrat sitt beslut. Men Jan O Karlsson kan inte ge Kifah Abdul Amir några löften. - Det är viktigt att myndigheterna tar sitt ansvar. Om det behövs överlämnar de till regeringen att ta ett nytt praxisbeslut. Men det har verket inte gjort, säger Karlsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".