Delar av Kvädöfjärdens naturreservat.
Valdemarsvik

Nytt reservat under vatten

Östergötlands första marina naturreservat, för växter och djur ovan och under ytan, har bildats i Kvädöfjärden i södra Valdemarsvik.

För att människor även skall få ta del av naturvärdena under vattnet planerar länsstyrelsen att nästa sommar upprätta en snorklingsled, en slags vandringsled under vattnet i området.

Det var en storslagen invigning av länets första marina naturreservat där allsång, och skämtsamma inslag avlöstes av presentation av reservatet och Östersjöns miljösituation.

Kvädöfjärden är unikt på det sätt att det är tämligen få bostäder och byggnader längs kusten, mycket djurliv både under och över ytan, något som bland annat det långvariga fiske och båtförbud i delar av reservatet bidragit till, ett annat signum är den tystnad som råder i området. 

För att göra det möjligt för människor att även uppleva vad som finns under vattenytan planerar länsstyrelsen en särskild vandringsled, i form av en snorkelled, säger naturvårdsdirektör Claes Svedlindh.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista