Linköping

Forskning för bättre överlevnad

När patienter med svåra brännskador avlider är orsaken ofta att olika organ i kroppen slutar fungera. Men med hjälpa av forskning vid intensivvårdsavdelningen för brännskador i Linköping, hoppas man kunna ta fram nya läkemedel som ska bromsa prosessen med organ som får påverkad funktion efter brännskador.

På intensivvårdsavdelningen för brännskador, Briva, på Universitetssjukhuset i Linköping pågår just nu forskning om hur kroppens inre organ påverkas vid en svår brännskada.

Sjukhuset har sedan tidigare en specialavdelning dit brännskadade kommer även från andra delar av landet, och sjukhuset är ett av dem som är aktuellt när landets avancerade brännskadevård nu ska koncentreras.

Vita blodkroppar är viktiga för läkningprocesen vid en brännskada men samtidigt frisätter de nedbrytande enzymer. Och om de bildas i för högomfattning orsakar de skador i sig.

Den nya kunskapen tillsammans med den fortsatta forskningen, ska förhoppningsvis leda till nya läkemedel, enligt professor Folke Sjöberg som leder arbetet. För som det är idag avlider många patienter som drabbats av svåra brännskador.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista