MANTORP

Bilburna bin kan öka skörden

Biodlare som placerar ut bin vid olika odlingar skulle kunna öka skördarna avsevärt. Biodlarnas riksförbund, med säte i Mantorp, vill därför utveckla pollineringspooler där lantbrukare och biodlare kan mötas och dra nytta av varandra.

– Det bygger på att man gör ett avtal mellan biodlaren och en lantbrukare. I äppel- och päronodlingen i Kivik i Skåne, där fungerar det här, för där går det inte att bedriva odling utan bin.
I till exempel USA är det inte ovanligt att biodlare åker runt med bisamhällen och placerar ut dem vid olika åkrar för att förbättra skördarna. Bönderna betalar då en summa för att få en effektivare pollinering och biodlarna får själva ta hand om hounungen, en slags vinn, vinn situation.

Odling på webben
I Sverige är det dock ovanligt och sker förutom i äppelodlingarna i Kivik i Skåne bara utantagsvis. Biodlarnas riksförund försöker nu tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund skapa en mötesplats via en hemsida på internet där biodlare och jordbrukare kan mötas.

Kraftigt ökad avkastning
En så länge går det trögs men Sören Diberg på SBR tror att de senaste forskningsrönen från Kanada och Australien ska öka intresset. Studier där visar till exempel rapsskördarna kan öka med hela 40 procent med en optimal pollinering kommer få fart på intresset.
– Nu finns det för få biodlare som har mjölighet att frakta runt bin, så vi skulle behöva öka biodlingen. Men det är på gång.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista