LINKÖPING

Nya speciallärare utbildas i Linköping

Den här veckan startar en ny speciallärarutbildning på Linköpings universitet. Och kursen som kräver tre års yrkeserfarenhet har rönt stort intresse. Varje plats har över fem sökande.

Enligt universitetslektor Anna-Lena Eriksson-Gustavsson som är programansvarig, har utbildningen fått draghjälp av utbildningsminister Jan Björklund.
– Sen han blev utbildningsminister har han diskuterat att återinrätta den speciallärarutbildning som fanns tidigare.

Yrkeserfarenhet krävs
Den nya speciallärarutbildningen liknar den utbildning till specielpedagog som finns idag. De båda utbildningarna, som är på 90 högskolepoäng och kräver tre års yrkeserfarenhet, kommer även bitvis att sammläsas. Skillnaden är att speciallärarna under sin utbildning kommer att få spetskompetens i antingen svenska eller matematik och sen då arbeta mer för enskilda barns språk-, läs- och skrivutveckling eller matematikutveckling.

Bättre läsare
Den förra speciallärarutbildningen lades ner 1989, men nu återuppstår den alltså.
– De politiska målen är att vi ska få fler elever som är väldigt goda skriftspråkliga användare, med goda matematiska kunskaper.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista