NORRKÖPING

Bedrägerier mot företag ökar

Under sommarmånaderna har antalet anmälningar om bedrägeri med hjälp av faktura ökat lavinartat. Sedan i våras har bedrägerigruppen hos polisen i Östergötland fått in över 130 anmälningar mot ett eller ett par företag med adress i Norrköping.

– Vi misstänker att det är ett företag i Norrköping som skickar ut fakturor till företag runt om i landet där man påstår att man sålt någon sak och sen begär man betalt för det, berättar Bertil Eriksson som är gruppchef på bedrägerigruppen i Norrköping och leder utredningen. Det man huvudsakligen har sålt är ett telefonfilter som gör att kunden ska slippa alla samtal från telefonförsäljare och liknande.

De som drabbas är bara företagare, allt från små rörmokare till stora internationella företag som finns i Sverige. Men det är inga större summor per företag det handlar om, mellan 1000 och 3000 kr per faktura. Men med tanke på den stora mängden anmälningar, blir den samlade summan stor.

– Vi har precis satt igång en utredning och den är oerhört omfattande, och nu försöker vi kartlägga vilka företag som betalat, vilka företag som står bakom företagen och vilka som är bolagsmän och hur mycket pengar det rör sig om, säger Bertil Eriksson

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista