NORRKÖPING

Avloppsslam blir växtnäring

Avloppslammet från Slottshagens reningsverk i Norrköping anses nu vara så rent att det blivit certifierat av branschorganisationen Svenskt vatten. Det innebär att slammet anses lämpligt att använda som gödsel på åkermark.

Slottshagens reningsverk är därmed ett av fem reningsverk i landet som blivit certifierade.

– När vi certifieras så ställs det mera krav på oss, på industrier och även på hushållen, säger Christina Rydh som är miljöingenjör på Norrköping vatten.  Det ställs krav på att man dokumenterar väldigt mycket och att man arbetar med ständiga förbättringar för att ha en väldigt hög kvalité på sitt slam när man återför det till åkermarken.

Anledningen till att man vill ta till vara avloppslammet är att det finns många värdefulla näringsämnen som kan komma jordbruket till del. Det handlar om att se till att det som kommer till reningsverket är så rent att det kan användas som gödsel.

– Det har ju funnits en del tveksamheter bland lantbrukare, men man börjar acceptera det här mer och mer, berättar Christina Rydh. En orsakär att priset på konstgödning har gått upp och man ser en ökad efterfrågan.

Fölande reningsverk i Sverige är certifierade enligt certifieringssystemet Revaq:

Slottshagens reningsverk i Norrköping
Ellinge reningsverk i Eslöv
Rosenholms reningsverk i Katrineholm
Västerås - slam från Tomta Gård
Käppalaverket i Lidingö

Pelle Zettersten.
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista