NORRKÖPING

Lagändring kan stoppa bedragare

Efter den senaste tidens kraftiga ökning av bedrägerier med falska fakturor riktad mot framför allt småföretagare, kräver konsumentvägledare Pekka Lahtinen i Norrköping, en lagändring.

Det sista halvåret har antalet polisanmälningar om sådana bedrägerier ökat kraftigt och det är flera drabbade som hör av sig till honom.

– Senast idag hade jag kontakt med en kvinna som hade blivit utsatt för en telefonförsäljare som påstår sig ha samma verksamhet som Eniro. Hon har inte sagt ja till avtalet, men sen när man lyssnar på bandet så har de lagt till någonting så att det låter som om hon sagt ja till avtalet, berättar Pekka Lahtinen. Det är rent kriminell verksamhet.

Prickad hos kronofogden
Som privatperson finns det normalt inga större problem med att ångra ett köp som gjorts över telefon, men konsumentköplagen gäller inte för företagare, utan du får snabbat en prick hos kronofogden som gör att du får problem med exempelvis lån. Och det är det här Pekka Lahtinen anser måste förändras. Företagare måste ges möjlighet att bestrida en betalningsanmärkning de anser vara felaktig. Något som inte är möjligt idag.

Polisinsatser krävs
Pekka Lahtinen kräver även att polisen tar dom här bedrägerierna på större allvar, tidigare har inte så mycket hänt. Men nu kan ändring vara på gång, bedrägerigruppen i Östergötland har nu avsatt två poliser att jobba heltid för att utreda bedrägeribrotten med hjälp av fakturor.

Tobias Wallin
tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista