Östgötar dåliga på att betala SMS-lån

Östgötarna är sämst i Sverige på att återbetala sina SMS-lån. Tidigare var det främst ungdomarna som inte klarade av lånen, men den åldersgrupp där det ökar mest är 36 till 45 år. Det visar ny statistik från Kronofogdemyndigheten.

– Tittar på hur många obetalda SMS-lån det finns i Östergötland i förhållande till folkmängden, så ligger man där sist i länet, säger Janne Åkerlund på Kronofogdemyndigheten som har sammanställt statistiken.

Det är enkelt att ta ett SMS-lån, några tryck på telefon och efter ett par minuter kan man ha tusentalskronor på sitt konto.

Det är just snabbheten som kronofogdsmyndigheten vill få bort genom att fördröja lånen. Janne Åkerlund är kritisk till att SMS-långivarna verkar ge lån till vem som helst:

– Det krävs att man tar reda på om det finns en återbetalningsmöjlighet innan man ger lånet, men det visar sig nu att i åtminstone 17 299 lån det första halvåret har det gjorts en otillräcklig kreditprövning på, säger han.

Tobias Wallin

tobias.e.wallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista