Motala

Ny upphandling av verksamhet vid Motala lasarett

Landstinget ska göra en ny upphandling av delar av verksamheten vid Motala lasarett.

Arbetet med upphandling av ortopedi, kirurgi, anestesi och kvinnosjukvård vid Lasarettet i Motala  pågick under våren, men inför sommaren kunde man konstatera att det inte längre fanns några några bud på verksamheten efter att det enda budet dragits tillbaka.

– Anledning till att den föra upphandlingen inte gick bra var vårt politiska ansvar, vi hade valt ordning som var lite för detaljstyrd med lite mycket hängslen och livremmar. Därför öppnar vi en ny process, försöker få med så mycket synpunkter och tankar som finns, så börjar vi om, Christian Gustavsson, moderat landstingsråd.

- Vi tror fortfarande på tanken med upphandling. Det är ett bra sätt att trygga vården i väster, men också fortsätta utvecklingen inom vården. En duktig entreprenör i Motala skulle lyfta vården i hela länet, säger Lasse Pettersson, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Oppositionen vände sig mot den första omgången av upphandling, och står fast vid den åsikten.

– Den bästa garantin för en bra sjukvård i Motala, liksom för en trygg arbetsplats på lasarettet, är inte att slängas ut på en marknad säger Anna-Lena Sörenson (S), andre vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden. Det handlar i stället om att vara en del i en länsövergripande sjukvård för alla östgötar, där man kan specialisera sig och vara bäst i länet på vissa delar av vården. Samtidigt ska man fortsätta att vara centrum för närsjukvården i den västra länsdelen, avslutar hon.

Viktor Levander

viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista