Kurs ska locka lärare ut i naturen

Jägarförbundet skall tillsammans med Linköpings universitet dra igång en kurs i utomhuspedagogik för lärare på låg och mellanstadiet. Syftet är att fler lärare skall våga ta steget ut i naturen för att hålla undervisningen där.

- Vi vill få ut våra tätortsnära barn och lärare i naturen. Man ska få se och ta på saker, komma ut i verkligheten. Jag tycker det är viktigt att skolan jobbar med andra organisationer utanför de formella systemen vi har, säger Anders Szczepanski.

Förutom att lärarna som går kursen kommer få lära sig mer om djur och natur och tillexempel få studera spår, så är utomhusvistelsen och den undervisning man kan genomföra där det speciella med utbildningen. Flera studier visar nämligen att inlärningsförmågan blir bättre, stressen minskar och flera sjukdomar förebyggs om man har undervisningen utomhus. Anders Szczepanski hoppas därför att fler tar till sig metoden.  Undervisningen kommer bland annat att genomföras vid Jägarförbundets viltstation Östermalma och framförallt vända sig till lärare i storstadsområden.

Christina Nilsson-Dag som är informationschef på Jägarförbundet hoppas att det här skall öka intresset för djur och natur, men ser det också som ett sätt att locka yngre förmågor till jägarkåren där medelåldern är hög.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista