Minimått på kräftor kan utarma fisket

Det minimått som råder vid kräftfiske gynnar kräftbeståndet, men riskerar att utarma fisket på längre sikt och det är något som i framtiden kan ge för få stora kräftor.

– Har man en jämn fördelning av honor och hanar och olika storlekar så har man ett stabilare bestånd, säger Måns Lindell som är sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet.  En stor kräfta är oftast en stor revirhävdare som kan hålla sin egen art i schack.

Det finns också en risk att arten blir mindre, och bildar så kallade tusenbröder, därför att maten inte räcker till. Inom vissa fiskeområden används ett maxmått eftersom den stora individen är värdefull för beståndets fortlevnad och kan producera fler avkommor.

– Märker man att det blir fler och fler småkräftor i burarna i förhållande till stora då håller förhållandet på att kantra, säger Måns Lindell. Vättern har troligen ett expanderande bestånd och det är svårt att säga när och var detta förekommer, men då får man ta upp det här till diskussion.

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista