Kantzoner håller på att försvinna

Allt fler lantbrukare odlar upp den del av åkermarken som är tänkt att hindra näringsämnen från att läcka ut från åkrarna. Anledningen är att det ekonomiska stödet för att hålla kantzoner i åkrarna minskade kraftigt förra året.

Anuschka Heeb som jobbar med övergödningsfrågor på länsstyrelsen i Östergötland ser allvarligt på att kantzonerna minskar.

- Jag tycker att det är en katastrof att kanstzonerna försvinner, för på rätt plats gör dom stor nytta, säger hon.

Genom att låta en bit av ytterkanten på åkern ligga orörd så tas det överskott av näringsämnen som annars skulle ha läckt ut i sjöar och vattendrag istället upp av marken. Eftersom kantzonerna sällan besprutas är de också viktiga för tillexempel insekter och andra organismer.

I samband med det nya landsbygdsprogrammet som infördes den första januari förra året så minskade stödet för att hålla kantzoner med 3000 kronor per hektar till 1000 kronor, något som gjort att allt fler jordbrukare väljer att odla upp marken.

Hur många som valt att ta bort kantzonerna är det ingen som vet men Jordbruksverket håller just nu på med att kartlägga det hela. Jordbruksdepartementet håller också på att se över stödet och någon gång i november kommer de att ge besked om hur det skall se ut. Att gå tillbaka till den gamla stödformen för kantzonerna tror dock inte Anuschka Heeb på länsstyrelsen i Östergötland vore bra, bidraget borde istället moderniseras, tycker hon.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista