ÖSTERGÖTLAND

Hårdare regler ska gynna ålbeståndet

Trots att antalet vuxna ålar i svenska vatten ökat markant sen förbudet mot fritidsfiske på ål infördes så kommer ålfisket troligen begränsas ytterligare. Detta för att det skall bli fler vuxna ålar som kan simma tillbaka dit där de föddes för att föröka sig.

– För att det ska bli ålyngel så måste det finnas föräldrar och det handlar om att få så många föräldrar som möjligt att överleva, vandra ut, leka och skapa nya ålar, säger Håkan Westerberg som är biolog på Fiskeriverket och som just nu jobbar med att ta fram en nationell förvaltningsplan för ål.

Sen reglerna om ålfiske gjordes om, för dryg ett år sedan, och det sedan dess bara är de som har just ålfiske som livnäring som får fortsätta, har fisket minskat med 30%. Det har gjort att de vuxna, såkallade blankålarna har blivit fler och många fiskare upplever det som att det aldrig varit så mycket ål som nu. En av dem är Sune Nilsson i Valdemarsvik.

– Jag tror att det kan bli helt stopp, inom väldigt snar framtid, säger Sune Nilsson i  Valdemarsvik, en av de 20 ålfiskare som finns i Östergötland.

Pelle Zettersten
pelle.zettersten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista