Bråvalla ska börja bränna olja

Det låga vattenståndet och den ökade energiförbrukningen i landet gör att vattenkraftverken kommer att få det svårt att producera tillräckligt med el i vinter. Därför förbereder nu flera kraftbolag att åter börja bränna olja. Ett av dem är Bråvallaverket i Norrköping.
Bråvallaverket har inte varit i drift sen 1998. Då användes det som reservkraft vid de riktigt kalla dagarna då det var brist på energi. Nu vill man gardera sig mot en eventuell torr sommar och höst. Bakgrunden är också det krav som regeringen har satt på det svenska kraftnätet att producera mer elektricitet. Men att börja elda olja är inte helt okontroversiellt. Olja är liksom kol och naturgas fossila bränslen och står för huvudelen av koldioxidutsläppen. Miljöpartiets språkrör i Östergötland, Pelle Gustafsson är orolig över den ökade elanvändningen och tror att minskad elkonsumtion skulle kunna undvika starten av oljekraftverk.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".